Blog de investitii

Lumea e in criza, iar noi traim in Romania… Euro e in tavan!!

Investitorii au inteles mesajul dat de planul de salvare american si pietele sunt in cadere libera, asa cum anticipasem. Raul a fost facut. Indicele pietei din Rusia scade cu peste 20% (cea mai mare scadere din istorie) si bursa se inchida pe timpul acestei zile.

Intreaga Europa e paralizata iar marile banci Europene scad cu peste 10%. Problemele mondiale sunt regasite si in pretul petrolului. Constienti de criza mondiala si  de scaderea cereri pe plan global investitorii prefera lichiditatiile. Indicele Dow Jones scade pentru prima oara sub 10 000 pentru prima data din octombrie 2004!!!

Guvernul german asigura cu peste 500 mld. Euro depoziltele populatie special pentru a preveni vreo panica a populatiei. Aceleasi masuri le-a anuntat si guvernatorul B.N.R. Mugur Isarescu.

Cu toate acestea se pare ca politicienii romani nu inteleg nimic din ce se intampla. Chiar daca Romania sta bine din punct de vedere al lichiditatiilor nu inseamna ca trebuie sa se exagereze. Inainte de alegeri e pe cale sa se voteze cea mai proasta lege posibila in momente de criza mondiala: cresterea salariilor functionarilor publici. Aceasta crestere va duce la o crestere exagerata a deficitului bugetar. Acest deficit impreuna cu deficitul de cont curent formeza ceea ce se numeste „twin deficit”. Normal investitorii se vor speria de cresterile deficitelor si de instabilitate economica si vor vinde moneda nationala care se va deprecia puternic. Nu este de mirare cresterea euro in raport cu leul. DIn pacate scaderea leului va continua pana ce politicienii nostri vor da semne de ceva intelepciune. Astept sa vad un euro spre 4,1 – 4,2 cel putin saptamana aceasta.

LATER EDIT: In momentele de criza in care ne aflam este greu sa prezici un curs sau o cotatie. In 3 zile s-au intamplat doua evenimente majore care au deviat cursul de la mersul sa actual. In primul rand BNR se pare ca a intervenit puternic atat luni cat si marti pentru ca mentine cursul sub 4 lei. Al doilea motiv care a dus la aprecierea leului a fost scaderea de ratei de dobanda al majoritatea valutelor cu 0,5%. A fost o decizie neanuntata luata pentru a intampina criza mondiala

octombrie 6, 2008 - Posted by | Uncategorized

3 comentarii »

  1. Nu functionarii publici au primit marirea salariala, ci profesorii. Oricum acelasi drac

    Comentariu de Alex | octombrie 29, 2008 | Răspunde

  2. In momentul in care am scris articolul se aprobase legea profesorilor si era in discutie majorarea la toti functionari public. Am scris ca e pe cale sa se voteze, nu ca s-a votat deja

    Comentariu de grozead | octombrie 29, 2008 | Răspunde

  3. Felicitari pentru articol ! oricum criza financiara e abea la inceput

    Comentariu de Alex Circei | octombrie 29, 2008 | Răspunde


Lasă un comentariu